новини

22.11.2022
Рівненська область одна з перших запроваджує цифрові рішення у соціальній сфері
photo

Рівненська область одна з перших запроваджує цифрові рішення у соціальній сфері


22 листопада 2022 року відбулась робоча поїздка за участю заступника Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтина Кошеленка, директора ДП “ІОЦ Мінсоцполітики України” Тетяни Хомош та представників МСП, ДП  “ІОЦ Мінсоцполітики України” та ТОВ «Медирент» до міста Рівне з метою перевірки стану впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (далі - ЄІССС) у Рівненській області. 

У рамках поїздки була проведена робоча нарада в Рівненській ОВА щодо результатів впровадження ЄІССС, де були обговорені питання:

централізоване призначення, нарахування та виплати допомоги на проживання ВПО;

стан цифровізації та впровадження перших шести допомог в ЄІССС (допомога малозабезпеченим сім’ям, допомога на дітей одиноким матерям, допомога особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, допомога при усиновлені дитини, допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною). 


Костянтин Кошеленко, заступник Міністра соціальної політики України, підкреслив важливість цифровізації соціальної сфери, що забезпечує впровадження ЄІССС.


“Цифровізація соціальної сфери триває в масштабах усієї країни. Вона забезпечить більш якісну взаємодію держави та громадян, підвищить безпеку персональних даних та прискорить надання послуг, а також прибере бюрократичні перепони. Єдина інформаційна система соціальної сфери - це фундамент цифровізації, що забезпечує перехід від районоорієнтованості до екстериторіального принципу. Наразі ми централізували призначення, нарахування та виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. Завдяки цьому можна швидко змінити в довідці ВПО неактуальне місце проживання, виправити помилкові дані, з’ясувати та усунути причину затримки виплат або знятись з обліку як ВПО у будь-якому регіональному управлінні соціального захисту. Після завершення бета-тестування така можливість буде доступна й онлайн у  Дії. Також до кінця року ми цифровізуємо, впровадимо 6 допомог в ЄІССС. По трьом з них можна буде подати заяви онлайн на порталі Дія - це допомога при усиновленні дитини, допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною, та державна соціальна допомога особам із інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”,  - зазначив Костянтин Кошеленко.

Також, в ході робочої поїздки відбулась зустріч з колективом управлінь соціального захисту населення Рівненської РДА та Рівненської МР. 


“Ми повинні докласти максимум зусиль для забезпечення ефективної цифровізації соціальних послуг, особливо в умовах війни в Україні. Державне підприємство, готове надати всю необхідну підтримку управлінням соціального захисту населення. Цифровізація соціальних послуг не тільки полегшить життя нашим громадянам, котрі потребують допомоги а й допоможе працівникам органів соцзахисту.” - зазначила на зустрічі Тетяна Хомош.